وبلاگ

دسته:تولیدات

برقو به ابزاری گفته می‌شود که برای گرد یا بزرگ کردن سوراخ ایجاد شده با مته به کار می‌رود. برقو کاری به فرآیندی می‌گویند که به وسیله آن، سوراخ‌های منظم و دقیق ایجاد می‌گردد. برقو کاری می‌تواند با استفاده از ابزارهای ماشینی، دستی و یا حتی دریل صورت بگیرد؛ چرا که سوراخ‌هایی که مته ایجاد می‌کند صاف و یک دست نیست از این رو باید یک سری کارهای دیگر انجام شود تا سوراخ‌ها تلرانس مشخصی داشته باشند؛ برقو یکی از ابزارهای لوله کشی نیز می باشد.

در واقع امروزه خیلی از عملیات‌ها در انتها به برقو کاری نیاز دارند تا تمیز و با کیفیت باشند. برقو ابزاری برش گردان است؛ چرا که چند لبه برنده دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توان سوراخ‌های ایجاد شده را صاف و صیقل داد و به اندازه واقعی درآورد. برقو از قطعات مختلفی تشکیل شده است اما به صورت کلی جنس آن می‌تواند از فولاد باشد و لبه‌های آن هم آبکاری می‌شوند. در این مقاله در وب سایت فنی شو نگاهی به برقو و اجزای آن می‌اندازیم پس با ما همراه شوید.

برقو

اجزای برقو

برقو از قطعات مختلفی تشکیل شده است اما به صورت کلی دو بخش عمده دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به بدنه اصلی برقو و دنباله مخروطی یا استوانه‌ای آن اشاره کرد. برای این که برقو به داخل برود سوراخ سر آن را مخروطی شکل می‌کنند که طول سر پیشرو گفته می‌شود که در برقوها می‌تواند تفاوت داشته باشد یعنی به مدل آن بستگی دارد، برخی برقوها مخروطی مقاومت و مستحکم‌تر نسبت به دیگری دارند.

اجزای برقو,انتخاب برقو,انواع برقو,

سرعت برقو

سرعت کار در برقوها معمولا دو سوم سرعت مجاز کار مته‌ها می‌باشد؛ اما در کارهای دیگر می‌تواند بیشتر از مته باشد. سرعت بالا در برقوها باعث ایجاد سر و صدا نمی‌شود در صورتی که از برقو مناسب و همین طور برقو با تیغه تیز استفاده شود.

انواع برقو

برقوها با توجه به کاری که دارند به صورت کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند. برقو از نظر فرم ساختمانی به مدل برقو ثابت تقسیم شده که از یک قطعه فلز که جنس آن از فولاد ابزار یا تند بر بود تولید می‌شود. همچنین برقو ثابت با تیغه کاربیدی یکی دیگر از انواع برقو است که هر چند کارایی زیادی دارد اما طراحی آن دقیق نیست. این برقو دو بخش عمده دارد که بدنه آن سختی زیادی ندارد و از فولاد کربن دار معمولا ساخته می‌شود.

همچنین برقو متغیر یکی دیگر از مدل‌های برقو است که دنباله آن ثابت بوده؛ اما تیغه‌های برش آن را می‌توان تعویض و تغییر داد که با استفاده از پیچ و مهره روی بدنه بسته می‌شود. همچنین تیغه‌ها را می‌توان برای اندازه‌های گوناگون تغییر داد؛ چرا که پس از مدتی کار تیغه‌ها کند شده و برای کارکرد دوباره باید آن را تعویض کرد.

برقوهای قابل تنظیم، مدل دیگری از برقوها هستند که متشابه برقو متغیر می‌باشند، اندازه این برقوها می‌تواند با لغزاندن و با حرکت دادن تیغه‌ها به سمت خارج و داخل محور تغییر می‌کند. از طرفی تیغه‌های این برقو قابل تنظیم، هم پس از استفاده کند می‌شوند و باید آن‌ها را تعویض کرد.

برقو چیست,اجزای برقو,انتخاب برقو,

برقو دستی

این مدل برقو همان گونه که از نامش مشخص است بانیروی دست کار می‌کند، انتهای این برقو دستی به مدل چهار پلو هستند که برای قرار گرفتن در داخل دسته‌های مخصوصی مثل قلاویز می‌باشند. قسمت سر این برقو مخروطی است تا بتوانند آن را به سادگی به داخل سوراخ بفرستند. برقو دستی دقت بالایی دارند؛ از این رو برای برقو کاری‌هایی که نیاز به دقت بالایی دارند از برقو دستی استفاده می‌کنند.

انواع برقو,برقو چیست,اجزای برقو,

برقو ماشینی

برقو ماشینی ساختاری کمی متفاوت نسبت به الباقی دارد. برای انجام کارهایی روی ماشین مته و ماشین تر کاربرد دارد. این برقوها خشن کاری و پرداخت کاری را انجام می‌دهند و بیشتر در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نکاتی برای انتخاب برقو

برقو کاری تاثیر زیادی در نتیجه کار دارد. برقو انواع مختلفی دارد که برخی از آن‌ها برای بعضی کارها مناسب نیستند و برخی دیگر مناسبند. به همین دلیل برای این که بتوانید برقو مناسب برای کاری که دارید انتخاب کنید باید یک سری نکات را در نظر داشته باشید.

اولین نکته

این است که نوع فلزی که باید برقو کاری شوند. اگر فلز را بتوان به راحتی تراشید برای آن می‌توانید از برقوی مدل ثابت استفاده کرد؛ اما بالعکس اگر فلز سخت تراشیده شود باید برقی انتخاب شود که لبه مقاومی داشته باشد که بهترین انتخاب در این زمان برقو کاربیدی است.

دومین نکته

همچنین میزان براده‌ای که باید برداشته شود هم در انتخاب برقو تاقیر دارد. برای این مقدار زیادی براده ور دارید باید به سراغ برقوهای خشن و مقاوم رفت. از طرفی برای پرداختکاری از برقوی ماشینی باید استفاده کرد. همچنین همان طور که گفته شد برای سوراخ کاری‌های خیلی دقیق بهتر از از برقو دستی استفاده شود.

ضمنا عمق سوراخ هم در انتخاب برقو تاثیر زیادی دارد. گزینش درست برقو از ایجاد خیلی از مشکلات مانند سر و صدای زیاد جلوگیری می‌کند. از این رو قطر سوراخ را باید در زمان برقوکاری در نظر داشت. برای سوراخ‌های بزرگ بهتر است از برقو کوتاه استفاده شود.

اطلاعات بیشتر

سفارش برقی یوگسلاو

دسته:وبلاگ

بُرقو ابزاری است برای بزرگ‌تر کردن یا گرد کردن سوراخ‌های ایجادشده با مته.

برقوها می‌توانند توپر باشند و در ابزارگیر نصب شوند یا توخالی باشند و روی دُرن سوار شوند. برقوها ممکن است از نوع پهلوتراش یا نوک ‌تراش باشند.

برقوها خیاره‌ها (شیارها)ی طولی مستقیم یا مارپیچی و دندانه‌های مجزا روی ساقه ی مخروطی یا استوانه‌ای دارند.

به گشاد کردن یا بزرگ کردن سوراخ قطعات فلزی با برقو، برقوکاری گفته می‌شود.

یک برقوی دستی تنظیم‌پذیر در محدوده‌ای کوچک برای نمونه از ۱۳٬۵ تا ۱۵٬۵ میلی‌متر قابل تنظیم است.

برقو از سه قسمت تشکیل شده‌است: بدنه، دم، لبه‌های برنده. برقو را می‌توان با دست یا با دریل چرخانید. در صورتی‌که با دریل به‌کار گرفته شود سرعت آن نباید بیشتر از RPM ۵۰ باشد. برقوها از فولاد سخت ساخته می‌شوند و لازم است در جعبه‌های چوبی دیواره‌دار نگهداری شوند تا به یکدیگر اصابت نکنند.

گونه‌ها

چهار برقوی مخروطی دستی.

برقوها از دید خیاره‌ها به سه نوع مارپیچ، مستقیم و تنظیم‌پذیر تقسیم می‌شوند.

به‌طور کل گونه‌های برقو عبارتند از:

  • برقوی الماسی
  • برقوی بازشو
  • برقوی تنظیم‌پذیر
  • برقوی توخالی
  • برقوی جدارتراش
  • برقوی خیاره‌دار
  • برقوی دستی
  • برقوی دنباله‌دار
  • برقوی گشادکُن
  • برقوی ماشینی
  • برقوی ماشینی بازشو
  • برقوی ماشینی خیاره‌دار
  • برقوی ماشینی سنگین
  • برقوی ماشینی گلبرگی
  • برقوی مخروطی
  • برقوی مخروطی مورس

برقوی مارپیچی براده‌برداری بهتر و ملایم‌تری انجام می‌دهد و کمتر قلاب می‌کند. برقوهای ثابت به اندازه دقیق و استاندارد وجود دارد. برقوهای تنظیم‌پذیر را باید با دقت زیاد بکار برد و قبل از برقوکاری به وسیله میکرومتر قطر تیغه‌ها را اندازه گرفت.

برای اطلاع از جزئیات و سفارش برقو یوگسلاو اینجا کلیک کنید

دسته:ابزار تراش, وبلاگ

بورینگ

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

بورینگ (به انگلیسیBoring) در ماشینکاری به معنای افزایش قطر یک سوراخ از پیش ایجاد شده (برای مثال توسط مته یا ریخته‌گری) توسط یک تیغچه تک-نقطه می‌باشد. مانند بورینگ لوله‌های توپ یا سیلندر موتور.

عملیات بورینگ

عملیات بورینگ را باید روی قطعاتی که دارای یک سوراخ اولیه باشند اجرا نمود. این سوراخ می‌تواند توسط مته ایجاد شده یا از طریق ریخته‌گری، فورج یا اکسترود به وجود آمده باشد. این روش عمدتاً برای مواردی استفاده می‌شود که تلرانسهای ابعادی بسته و کیفیت سطح خوب مورد نیاز باشد. با این روش می‌توان عملیات صیقل کاری و فرزکاری را، آن هم به‌طور دقیق روی قطعات انجام داد. همچنین می‌توان با این روش عملیاتی چون تراشکاری، سنگ زنی (سنباده زنی) و چرخ دنده تراشی را هم روی قطعات انجام داد.

انواع مختلف ماشین بورینگ

  • ماشین بورینگ افقی (Horizontal Boring Machine)

– قطعه کار روی دستگاه ثابت می‌باشد و ابزار به دور آن می‌چرخد. – با استفاده از این ماشین می‌توان خیلی از کارها چون: برقوکاری- تراشکاری-پیچ زنی –صیغل کاری و شیارزنی و کارهای خسته‌کننده و پر دردسر را انجام داد. – می‌توان با این روش قطعات نامتقارن را به آسانی روی دستگاه نگه داشت و عملیات ماشینکاری را روی ان انجام داد.

  • ماشین بورینگ عمودی (Vertical Boring Machine)

– قطعه کار روی میز یک ماشین عمودی دوران می‌کند و ابزار ثابت در جای خود باقی می‌ماند. – قطعات بزرگ و سنگین را اکثراً روی این ماشین بورینگ سوار می‌کنند. – در این نوع ماشینکاری ابزارهای چند گانه می‌توانند نرخ تولید را بالا ببرند.

دسته:ابزار تراش, وبلاگ

قلاویز به وسیله‌ای گفته می‌شود که برای ایجاد روزه داخلی استفاده می‌شود. قلاویز با استفاده از مواد مختلفی ساخته می‌شود، اما معمولا آن را جنس فولاد تندبر یا همان فولاد کربنی می‌سازند. قلاویز دارای چهار ردیف دندانه است که با استفاده و کمک آن‌ها عملیات براده برداری را انجام می‌دهد. در قلاویز، در بین هر کدام از این ردیف‌ها، شیارهایی برای خارج شدن براده و تغذیه آب و صابون تعبیه شده است. از طرفی انتهای درونی قلاویز هم با هدف قرارگیری در دسته قلاویز عموما به شکل چهار پهلو ساخته می‌شود. البته لازم به ذکر است قلاویزها به‌صورت متریک، اینچی و راستگرد و چپ گرد هم تولید می‌گردند. در این مقاله نگاهی به قلاویز و انواع آن می‌اندازیم

قلاویز دستی

قلاویز مانند هر وسیله‌ی دیگری از انواع گوناگون تشکیل شده است و عموما اکثر وسیله‌های فنی یک نوع دستی دارند که با نیروی فیزیکی کار می‌کند و یک نوع اتوماتیک یا ماشینی که بیشتر آن خودکار است و انسان در کارکرد آن دخیل نیست. قلاویز دستی در در دسته‌های سه تایی عرضه می‌شوند که از قلاویز پیش رو، میان رو و پس رو تشکیل شده است. برای این که بتوان سوراخ‌های کور را روزه کرد از هر سه قلاویز این مجموعه به کار می‌برند. البته برای رزوه کردن سوراخ‌های راه به در رو از قلاویز پیش رو میان رو استفاده می‌برند.

انواع قلاویز,چطور قلاویز کنیم,قلاویز چیست,

قلاویز ماشینی

قلاویز ماشینی از یک سری دوتایی یا تکی تشکیل شده است. قلاویز ماشینی بر خلاف قلاویز دستی، به ماشین تراش یا دریل بسته است و مستقل نیست؛ اما کار آن نسبتا با سرعت بیشتری نسبت به قلاویز دستی انجام می‌شود.

انواع قلاویز,چطور قلاویز کنیم,قلاویز چیست,

نحوه قلاویز کاری دستی

برای این که با قلاویز کار کرد روش‌هایی وجود دارد که به نوع قلاویز بستگی دارد، در ادامه نگاهی به کار با قلاویز دستی خواهیم انداخت پس با همراه شوید. معمولا برای اتصالات موقت از پیچ استفاده می‌کنند؛ برای روزه کردن آن ابتدا سوراخ را برای ورود قلاویز ایجاد کرده و سپس قلاویز پیش رو را که عموما به شکل چهار گوش است در دسته قلاویز جا بزنید، سپس قطعه مورد نظر را از درون گیره مجکم بسته و در نهایت قلاویز را به صورت عمودی وارد سوراخ کنید و پس از آن برای خروج براده پس از هر دو چرخش یک دور و چهار آن را عکس می‌کنیم و در حین کار برای آسان کردن کارایی براده برداری آب و صابون به روی سوراخ ریخته و تا درآمدن قلاویز از سوراخ ادامه می‌دهیم.

انواع قلاویز,چطور قلاویز کنیم,قلاویز چیست,

محاسبه قطر سوراخ برای کار با قلاویز

با توجه به براده برداری فلزات سخت و نرم، زاویه براده برداری فرق دارد؛ به همین دلیل باید به این که هر قلاویزی برای هر فلزی مناسب نیست به خصوص برای آن‌هایی که جنس نرم و براده طولانی هستند. از این رو برای کار آسان تر و بهتر برای زاویه براده برای فلزات مختلف روی قلاویز درج می‌شود.

از طرفی به دلیل وجود شیارهای براده، قوت قلاویز کم شده و عموما نمی‌توانند همه فشار وارده برای برش را برای یک مرحله تحمل کنند؛ از این رو برای کاستن از نیروی برش، باید قلاویزها را در یک دست اعم از سه قلاویز پیشرو، میان رو و پس رو می‌سازند.  برای این که بتوان این قلاویزها را بشناسید، روی دنباله پیشرو یک خط، روی قلاویز میان رو دو خط و برای قلاویز پس رو بون خط یا سه خط وجود دارد. قلاویزها برای این که بتوانند بهتر با کار درگیر شوند قسمت ابتدائی آن را به صورت مخروطی در می‎آورند که در اصطلاح به آن برس گفته می‌شود.

ضمنا زاویه شیب برش در قلاویزهای پیش رو میان رو و پس رو با هم یکسان نیستند؛ چرا که قسمت برش هر کدام از آن‌ها،  وظیفه دارد شروع براده برداری را داشته و زمانی که به انتها می‌رسد، دندانه‌ها کامل می‌گردند. از طرفی برای قلاویز کاری مهره‌های دنده ریز و مهره‌هایی که دندانه‌های آن‌ها از مدل پیچ لوله هستند چرا که عمق دندانه‌ها کم است. از این رو عموما از دو دست قلاویز پیشرو و پسرو به کار می‌برند.

انواع قلاویز,چطور قلاویز کنیم,قلاویز چیست,

نکات کار با قلاویز

برای این که براده زیاد نشود. ابتدا بهتر است قلاویز را هر چند وقت یک بار در جهت خلاف آن بچرخانیم. همچنین در سوراخ‌های ته بسته باید عمق سوراخ را بیشتر از عمق قلاویز کاری اندازه گرفت و تا حد امکان به سراغ قلاویزهای مارپیچی رفت. می‌توانید برای این که قلاویزها نشکند، براده‌ها را به تعداد چند دفعه از داخل سوراخ خارج نمایید.

اگر قلاویز در زمان کار یا هر وقت دیگر به دلایل مختلفی شکست، برای این که قلاویز شکسته شده را خارج نماید؛ در صورت امکان از تجهیزاتی که برای همین کار وجود دارند استفاده کنید تا در شیار قلاویز گیر کرده و به آرامی آن را خارج کنند. کار با قلاویز نیاز به تخصص و مهارت دارد برای کار با آن باید یک سری تجربه کسب کنید.

برای اطلاع از جزئیات و سفارش قلاویز زاگرس ابزار روی این لینک کلیک کنید